ACTIVA™ Overzicht - Bio-actieve Materialen

Bioactieve dentale materialen die sterk, esthetisch en duurzaam zijn, bieden een alternatief voor traditionele composieten, die sterk en esthetisch maar passief zijn en geen bioactief potentieel hebben, en voor glasionomeren, die bioactief zijn maar gepaard gaan met een matige esthetiek en onwenselijke fysieke eigenschappen.

De ontwikkeling van bioactieve materialen is geïnspireerd door de natuur, waar water de bron van alle leven is. In de mondholte is speeksel de levensbron: speeksel is rijk aan water, proteïnen en ionen.

Speeksel is een natuurlijke beschermer tegen cariës en houdt de mineralen vast die ervoor zorgen dat het glazuuroppervlak ongeschonden blijft. Het helpt de gezondheid van de harde en zachte weefsels in stand te houden, verwijdert afval en is de eerste verdedigingslinie tegen microbiële aanvallen.

image002

Het orale milieu wordt blootgesteld aan een eindeloze cyclus van pH-wisselingen, waardoor speeksel en tanden voortdurend mineralen uitwisselen. Wanneer de pH-waarde laag is, laat het demineralisatieproces calcium en fosfaationen vrijkomen van het tandoppervlak. Als de pH-waarde toeneemt, komen deze ionen beschikbaar om in te werken op fluoride-ionen in ons speeksel.

Bioactieve materialen imiteren de natuur en nemen deel aan deze dynamische uitwisseling van ionen. Ze zijn op water gebaseerd of bevatten zones of fases met water; daarnaast wisselen zij voortdurend ionen uit.6 Ze reageren op de veranderingen in het orale milieu om gunstige veranderingen in de eigenschappen van het speeksel, de tanden en de materialen zelf te bereiken. Dit wordt ‘slim’ gedrag genoemd.6